|
[ Piłka nożna] Stadion na Psiej Górce a Górnik Wieliczka |
| Autor |
Wiadomość |
przemo
Wielika Sól

Osiedle: 500m od rynku
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 2901 Skąd: 49.991 N, 20.060 E
|
Wysłany: 18-01-2010, 18:47
|
|
|
Zastanawiam i odpisuje :
Imprezy jest gdzie robic, dawniejbyly na stadionie Górnika, czemu już ich się tam nie organizuje ?
Co do tego co chce, to myśle o rodzicach , którzy chca pracować i spłacać dom po to żeby ich dzieci miały lepiej a brak przedszkoli i innej infrastruktóry mocno to utrudnia.
Dla mnie jako wieliczanina dobre pomysly to graboski, sciezki spacerowe pod baranem, remont centrum ale z sensem.
W chwili obecnej zeby przejsc sie po lesie musze jezdzic do Niepołomic.
Walczmy o to co realnie przynosi korzysci a nei sprawie ze bedziemy dlugi gminy splacac kolejne 20 lat.
Nie sztuka w 4 lata zbudowac basen, stadion, 15 sygnalizatorów, wyremontować rynek.
Sztuka to zalezc dobre finansowanie tak aby nie zadluzac gminy - czy to sie uda ?
Mam nadzieje |
|
 |
Tsubasa

Osiedle: Lekarka
Pomógł: 3 razy Wiek: 29 Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 2449 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 18-01-2010, 18:55
|
|
|
imprez na górniku nikt nie robi bo stadion po prostu straszy.. 15 lat temu tak wyglądała większość stadionów.. teraz nawet Karpaty Siepraw mają ładniejszy stadion i robią tam imprezy, mecze charytatywne czy pokazowe.. tyle że tam są ludzie którzy myślą i dzięki temu się dorobili a nie tacy jak tu że wszystko chcą mieć na tacy podane..
finansowanie ju z dawno by się znalazło w postaci strefy ekonomicznej tyle że najwyraźniej mamy w urzędzie ludzi bez jaj, albo tylko takich co sr.ają na interes społeczny i patrzą na własny portfel.. ale tak było i będzie.. co cię obchodzi zadłużenie gminy? Przemo zejdź na ziemię.. wolę żeby gmina była zadłużona ale coś stało (jest basen, będzie hala - dlaczego nie ma być stadionu? bo Ty nie chcesz?) |
_________________ Czy to prawda, że w Polsce już widać na horyzoncie dobrobyt?
Prawda - horyzont według definicji to wyimaginowana linia, która oddala się w miarę zbliżania
--------------------------------------------------------
www.jeepnieci.pl |
|
|
|
 |
przemo
Wielika Sól

|
Wysłany: 18-01-2010, 19:08
|
|
|
Nie ze ja nie chce, ale pamietam Gierka i obciazenie naszych portweli.
Co do strefy to sa tacy coi wierza w cuda, ja juz przestalem i niepolomice chyba tez.
Wcae tak wielkiego boomu nei bylo i nie ma w strefie w niepolomicach, a ma ona o wiele lepszy dojazd ( Wielicka nie ma wcale ), infrastrukture telekomunikacyjna i komunikacje.
A swoja droga dlaczego nei odnowi sie stadionu Górnika ? Bo jest zablisko Grand Sala ? Daniłowicza ?
A może dlatego, że służy jako parking ??
Ja chce jak najlepiej ale w granicach rozsądku. Inne większe gminy najpierw rozbudowują infrastrukture drogową , szkoły, przedszkola, miejsca parkingowe, a później budują takie cuda jak stadion
Pokaż mi jedną gmina w naszym województwie, która ma Stadion ( poza krakowem ) |
|
 |
Tsubasa

|
Wysłany: 18-01-2010, 19:33
|
|
|
Zabierzów.. chociażby.. I liga czyli zaplecze ekstraklasy..
Brzesko.. Okocimski.. swego czasu III liga..
Nowy Sącz.. Sandecja.. I liga jak kmita..
tylko że tam najpierw były stadiony robione przez miasto czy gminę a dopiero potem znajdowali się sponsorzy.. myślisz że nie byłoby chętnych na reklamę na takim stadionie jaki u nas chcą wybudować?.. oczywiście żeby się znaleźli..
co do stadionu górnika to tam nie ma miejsca żeby cokolwiek odnawiać, powiększać, przebudować..
nie wiem jakie za gierka było obciążenie portfeli bo jakoś mało mnie to obchodziło.. teraz są trochę inne czasy a podejrzewam że dla gminy 20mln wydane na stadion czy 20mln wydane na coś innego to i tak jeden pies.. a nasze portfele tego nie odczują..
i przewrotnie napiszę że jak do wyborów ruszy budowa stadionu to pójde i oddam głos na Kozła - burmistrza który coś w końcu w tej Wieliczce wybudował |
Prawda - horyzont według definicji to wyimaginowana linia, która oddala się w miarę zbliżania
www.jeepnieci.pl |
|
|
|
 |
przemo
Wielika Sól

|
Wysłany: 18-01-2010, 19:51
|
|
|
Gratuluje wyboru |
|
 |
gość13
Gość
|
Wysłany: 18-01-2010, 20:24
|
|
|
| Sorki jestem z po za wlck ale faktycznie gdyby kozioł rozpoczął budowę (i tak widać że dużo robi w porównaniu do dudy) byłbym zadowolony i zapene chodziłbym reguralnie na mecze (a sponsor z czasem by się znalazł) |
|
|
|
 |
przemo
Wielika Sól

|
Wysłany: 18-01-2010, 20:40
|
|
|
No i placilbys za bilet 5 pln a sponsorem zostalby Zarebski i cieplowania z Dabrowy Górniczej |
|
 |
gość13
Gość
|
Wysłany: 18-01-2010, 20:57
|
|
|
w sumie dla mnie nie robi różnicy kto sponsoruje ważne żeby były pieniądze, a nie tak jak teraz... |
|
|
|
 |
Tsubasa

|
Wysłany: 18-01-2010, 21:21
|
|
|
| przemo napisał/a: | Gratuluje wyboru |
a dziękuję.. akurat na swoje wybory życiowe i wyborcze nigdy nie narzekałem..
Przemo może melisy? |
www.jeepnieci.pl |
|
|
|
 |
przemo
Wielika Sól

|
Wysłany: 18-01-2010, 22:02
|
|
|
Ej no po co
Ja tam lubie wymieniac argumenty.
Naprawde jestem spokojny |
|
 |
nacomito
Wielika Sól

Osiedle: Szymanowskiego
|
Wysłany: 19-01-2010, 00:15 Mierz siły na zamiary
|
|
|
| Tsubasa napisał/a: | | stadion cracovii jest w centrum miasta, ma być na 20tys ludzi a ten w Wieliczce na 5 tysięcy.. nie będzie kosztował 200mln tylko 20mln |
Jeśli mnie pamięć nie myli trybuny Psiej Górki mają mieć 3 tys miejsc. Dla kogo, jeżeli w najlepszym dla Górnika okresie pukania do ligowych bram, na mecze przybywało...150 –300 zagorzałych kibiców. Kto zagwarantuje zapełnienie trybun opłacalne dla funkcjonowania stadionu? Kto wyrzuci pieniądze na reklamy oglądane przez garstkę kibiców? Nie próbuj również porównywać Górnika do Cracovii, a Wieliczki do Krakowa. Przywołujesz przykład Zabierzowa, w którym piłka się już skończyła. A może Psia Górka będzie receptą na uzdrowienie polskiej piłki? Może stanie się kuźnią talentów na miarę mistrzów świata, a przynajmniej średniej klasy europejskiej?
Nie jestem wrogiem sportu, wręcz przeciwnie, imałem się wielu gałęzi sportowych. Lecz robienie sportu na siłę, jak choćby skocznię dla Małysza, gdy skoki uprawia garstka zawodników, jest chore w kraju zapóźnionym w rozwoju.
Cieszy mnie każda, rozsądna inwestycja w gminie. Lecz potrzeb jest tak wiele, że nie należy zaczynać od przeinwestowania w obiekty sportowe. Mierz siły na zamiary, nie zamiar podług sił.
| Tsubasa napisał/a: | | teraz są trochę inne czasy a podejrzewam że dla gminy 20mln wydane na stadion czy 20mln wydane na coś innego to i tak jeden pies.. a nasze portfele tego nie odczują.. |
Najpierw pomyśl, potem napisz, a po przeczytaniu - wyślij. |
|
|
|
 |
Tsubasa

|
Wysłany: 19-01-2010, 07:28 Re: Mierz siły na zamiary
|
|
|
| nacomito napisał/a: |
| Tsubasa napisał/a: | | teraz są trochę inne czasy a podejrzewam że dla gminy 20mln wydane na stadion czy 20mln wydane na coś innego to i tak jeden pies.. a nasze portfele tego nie odczują.. |
Najpierw pomyśl, potem napisz, a po przeczytaniu - wyślij. |
no to może oświeć mnie i wyprostuj mój krzywy światopogląd.. |
www.jeepnieci.pl |
|
|
|
 |
moje3grosze
Gość
|
Wysłany: 19-01-2010, 08:18
|
|
|
Wymiana gruntow juz sie dokonala, miasto jest wlascicielem Psiej. Wraz z wymiana miasto otrzymalo z dobrodziejstwem inwentarza pozwolenie na budowe stadionu, wiec moze stad forsowanie tej idei? Jezeli stadion na 3k jest za duzy, to moze zbudowac mniejszy? A moze cos innego? Jakies propozycje? Cos tam musi powstac, zeby okolica nie wygladala tak psio |
|
|
|
 |
gość
Gość
|
Wysłany: 19-01-2010, 09:28
|
|
|
| Tsubasa napisał/a: | | no to może oświeć mnie i wyprostuj mój krzywy światopogląd.. |
Na początek proponuję wejść do BIP i poczytać sprawozdania z ostatnich posiedzeń Rady. Tam jest wszystko o możliwościach finansowych Gminy w najbliższym czasie i oczekiwaniach przewodniczących osiedli i sołtysów. Potem przejrzeć Uchwałę budżetową na 2010 rok (kolejny rok z rzędu ponad 20 mln kredytu na realizację budżetu). Uchwała budżetowa 2010 nie posiada załącznika "Prognoza długu publicznego". Czy nie przekraczamy dopuszczalnego 60%?. Duda zostawił Gminę z zerowym zadłużeniem. |
|
|
|
 |
nietopesh
Wielika Sól

|
Wysłany: 19-01-2010, 09:35
|
|
|
Ustawka z wymianą gruntów była już wcześniej zaplanowana i te plany stadionu wykonane przez kopalnie przewidywały właśnie ta wymianę z tego względu, iż Kopalnia Sponsorująca swego czasu Górnika z tego co ja rozumiem chciała wystawić im stadion jednak jako spółka państwowa nie mogła ubiegać się o dofinansowanie. Rozwiązanie problemu przyniosło miasto, które o takie dofinansowanie może się starać i ponownie tak jak z orlikiem kasiane otrzymać mogą w większej części z unii.
Przy okazji takiej zamiany tereny przejęte przez kopalnię od gminy miały zostać zagospodarowane na potrzeby PSP Wieliczka, która teraz za każdym razem jadąc na wezwanie musi jadąc z Parku Kingi przebijać się przez tłum turystów, chociaż nie wiem czy obecnie nie wybudowali im wyjazdu w stronę nowego światu.
w tym temacie moje zboczenie poglądowe też trzeba będzie przestawić bo w pelni popieram Tsubasę w tej kwestii i swoim skromnym zdaniem uważam że chociaż reszta ekipy ma z tymi przedszkolami troszkę racji to zwrócić trzeba uwagę znów na fakt, iż przedszkola żadnego unia nie będzie sponsorować.
Aktualna decyzje uważam za rozsądną w kwestii planowania, gdyż znów można mieć 2 pieczenie albo i nawet 3 na jednym ogniu.
Teraz gmina wyłoży kasę i postawi stadion z którego nie trzeba się będzie przynajmniej wstydzić, a gdyby tak Górnik znów się zagalopował za wysoko to przynajmniej go nie zdegradują za brak stadionu.
Kontynuując kasę którą gmina wyłoży w sporej części zwróci unia po rozliczeniu projektu. Ze zwróconych funduszy z powodzeniem można będzie postawić przedszkole.
Stawiając teraz przedszkole mieli byśmy tylko i wyłącznie przedszkole, bo nikt do niego nie dołoży, do stadionu owszem dołoży i to sporo. Trzeba korzystać z chwili i aktualnych programów z dofinansowaniami jak widać władny nasz cesarz w przeszłości był specjalistą od dotacji unijnych i teraz z tego korzysta. Uważam że to dobre działania i skoro ktoś daje to trzeba brać. Na obiekty sportowe aktualnie jest sporo programów z dotacjami, może kiedyś będą też fundusze na inne cele.
| gość napisał/a: | | Duda zostawił Gminę z zerowym zadłużeniem. |
I zerowymi inwestycjami , jak dobrze pamiętam plan wieloletni przewiduje owszem zadłużenie, ale tez plan spłaty tego zadłużenia w kolejnych latach. Trzeba patrzeć globalnie a nie że w tym roku będzie kredyt i zadłużenie.
Jak kupujesz dom to też płacisz gotówką, czy bierzesz kredyt hipoteczny . No chyba że wygrałeś w totka to nie było dyskusji. |
_________________ www.pawlikowice.info - Lokalny portal informacyjny |
| Ostatnio zmieniony przez nietopesh 19-01-2010, 09:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| | Strona wygenerowana w 0,28 sekundy. Zapytań do SQL: 11 |
|
|