Otwarty przez: master7 22-08-2008, 16:50 |
Kopalnia Soli. |
| Autor |
Wiadomość |
B.Czyżowska
Nadszybie

|
Wysłany: 31-07-2007, 14:47 Kopalnia Soli.
|
|
|
Witam
Myślę że warto wiedzieć:
OŚWIADCZENIE Nr 2/07 SEJMIKU WOJEWÓDZTWA MAŁOPOLSKIEGO z dnia 9 lipca 2007 r. w sprawie wsparcia starań Kopalni Soli „Wieliczka” w pozyskaniu środków finansowych na działania związane z ochroną i udostępnianiem zabytkowego obiektu.
więcej:
www.wrotamalopolski.pl/ro...k/Oswiadczenia/ |
|
|
|
 |
miki
Wielika Sól

Wiek: 32 Dołączył: 24 Cze 2007 Posty: 649 Skąd: gm. Wieliczka
|
Wysłany: 31-07-2007, 15:30
|
|
|
| Każdy grosz przyznany dla naszego miasta cieszy! |
|
|
|
 |
Madafaker
Wielika Sól

|
Wysłany: 31-07-2007, 16:02
|
|
|
Precyzując, nie tak do końca dla miasta...gdyż głównym bohaterem przedmiotowego oświadczenia jest...
| Cytat: | | Przedsiębiorstwo Kopalnia Soli „Wieliczka” S.A. |
|
_________________ Od 0 do 18 cm w 5.5 sekundy |
|
|
|
 |
miki
Wielika Sól

|
Wysłany: 31-07-2007, 16:06
|
|
|
Zdaję sobie z tego sprawę. Zyskuje Kopalnia a w tym 1 osoba- naczelny wódz Ale mam nadzieję, że inwestycje poczynione w kopalni przyciągną kolejnych turystów, którzy pozostawią w mieście troszkę grosza;) |
|
|
|
 |
Tsubasa
Wielika Sól

Osiedle: Lekarka
Pomógł: 1 raz Wiek: 28 Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 1037 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 31-07-2007, 18:43
|
|
|
| miki napisał/a: | Zdaję sobie z tego sprawę. Zyskuje Kopalnia a w tym 1 osoba- naczelny wódz Ale mam nadzieję, że inwestycje poczynione w kopalni przyciągną kolejnych turystów, którzy pozostawią w mieście troszkę grosza;) |
ehhh.. ostatnio mama opowiadala ze znajomym chciala wieliczke pokazac i wstydu sie tylko najadla bo wszedzie brudno .. moze najpierw tu niech cos sie podzieje (moze turystom w ramach atrakcji lub "klimatycznego" damy po miotle hehe) |
_________________ Czy to prawda, że w Polsce już widać na horyzoncie dobrobyt?
Prawda - horyzont według definicji to wyimaginowana linia, która oddala się w miarę zbliżania |
|
|
|
 |
Tardas

Osiedle: Szymanowskiego
Pomógł: 1 raz Wiek: 30 Dołączył: 12 Gru 2006 Posty: 773 Skąd: Magnum Sal
|
Wysłany: 31-07-2007, 19:22
|
|
|
| Sejmik Województwa Małopolskiego napisał/a: |
[...]Przedsiębiorstwo Kopalnia Soli „Wieliczka” S.A. koncentruje się na ochronie substancji zabytkowych wyrobisk oraz koniecznym prowadzeniu szeregu inwestycji w zakresie ochrony środowiska, które przyczynią się do poprawy warunków pracy osób zatrudnionych w Kopalni Soli, podniesieniu jakości oferowanych usług turystycznych. Działalność kopalni wpływa na poprawę jakości życia mieszkańców miasta Wieliczki i okolic. |
Na samo to zdanie mnie się już jakość życia poprawiła |
_________________ http://www.wieliczka24.info - niezależna strona miasta |
|
|
|
 |
miki
Wielika Sól

|
Wysłany: 02-08-2007, 19:18
|
|
|
| Odwiedziłem dzić Kopalnię Soli w Wieliczce. Postanowiłem przypomnieć sobie jak to wszystko wygląda, skoro człowiek ma ją pod nosem. Przyznam, że ładnie się prezentuje. Ostatnio byłem 2 lata temu, a teraz faktycznie widać lekkie zmiany. |
|
|
|
 |
B.Czyżowska
Nadszybie

|
Wysłany: 26-08-2007, 08:09 przez przpadek.
|
|
|
Witam
Przez przypadek natknęłam się na taką informację cytuję:
Pierwszy na świecie podziemny park narodowy chce utworzyć w Kopalni Soli w Wieliczce urząd marszałkowski. Odpowiedni zapis znalazł się w nowym planie zagospodarowania województwa małopolskiego.
Czy faktycznie coś takiego jest w Kopalni Soli?
zródło.
Podziemny park
2004-01-28
www.malopolskie.pl/Prasa/index.aspx?m=1&r=2004 |
|
|
|
 |
Madafaker
Wielika Sól

|
Wysłany: 26-08-2007, 08:22
|
|
|
| Cytat: | Park narodowy obejmuje obszar wyróżniający się szczególnymi wartościami przyrodniczymi, naukowymi, społecznymi, kulturowymi i edukacyjnymi, o powierzchni nie mniejszej niż 1000 ha, na którym ochronie podlega cała przyroda oraz walory krajobrazowe. Utworzenie parku narodowego następuje w drodze rozporządzenia Rady Ministrów.
|
Aktualnie w Polsce mamy 23 Parki Narodowe...nie ma wśród nich tego w Kopalni Soli... |
_________________ Od 0 do 18 cm w 5.5 sekundy |
|
|
|
 |
przemo
Wielika Sól

Osiedle: 500m od rynku
|
Wysłany: 26-08-2007, 11:52
|
|
|
kolejny pomysla Kliki ze spolki turystycznej
Wedlug mnie poroniony pomysl !
Park narodowy pod ziemia
I zwiedzanie 40 PLN
Dzieki ale ja odpadam
wole gorczanski pieninski i chocby babiogorski gdzie jest spokojniej a i wejscie tansze oraz wiecej atrakcji. |
|
|
|
 |
gość
Gość
|
Wysłany: 10-07-2008, 20:17
|
|
|
Na stronie Kopalni nie pojawiła się informacja o ilości turystów za okres I-VI 2008.
Zastanawiam się czy:
1.Bryndza jak w Krakowie i nie ma się czym chwalić. (poważny spadek)
2.Było aż tylu, że liczenia tak długo trwa. |
|
|
|
 |
solniak

Wiek: 12 Dołączył: 18 Lip 2007 Posty: 207 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 10-07-2008, 21:29
|
|
|
| B.Czyżowska napisał/a: | | Pierwszy na świecie podziemny park narodowy chce utworzyć w Kopalni Soli w Wieliczce urząd marszałkowski. |
Bardzo dobry pomysł, bo Kopalnia wpisze się na kolejne mapy i listy (te z parkami narodowymi).
Ponadto pojawi sie przy niej kolejne magiczne słowo: "jedyny". Jedyny podziemny park narodowy na świecie.
Lep na turystów.
Choć pewnie też są niefajne konsekwencje otrzymania statusu Parku Narodowego, o których nawet nie wiem... |
_________________ Solniak |
|
|
|
 |
gość
Gość
|
Wysłany: 13-07-2008, 19:57
|
|
|
Źródło: Polska Gazeta Krakowska z dnia 05.07.2008 r.
Gazeta Krakowska podaje:
Znamy już skład rady nadzorczej kopalni soli
Anna Górska
Znamy już nazwiska członków nowej rady nadzorczej Kopalni Soli „Wieliczka”.
(...)
– Na razie poznajemy statut spółki, dokumenty, działania podjęte przez dyrekcję w ostatnim okresie – mówi Dariusz Gorgoń. Najważniejszym zadaniem nowo powołanej rady jest rozpoczęcie postępowania konkursowego na dyrektora kopalni. Kadencja obecnego zarządu wygaśnie pod koniec bieżącego roku. A procedura konkursu powinna rozpocząć się najpóźniej przed wrześniem. Zbigniew Zarębski jest wieloletnim dyrektorem kopalni. Kieruje spółką od 1992 roku, z przerwą od 1997 do 2002, gdyż sprawował wtedy mandat posła III kadencji. Zdradza, że nie podjął jeszcze ostatecznej decyzji, czy wystartuje w konkursie. Niczego jednak nie wyklucza. Nieoficjalnie mówi się, że Zarębskiemu będzie ciężko wygrać konkurs. Bo Dariusz Gorgoń stracił posadę przez konflikt z dyrektorem. Gorgoń nie chce komentować tej sprawy. Zarębski zaś twierdzi, że nie pamięta żadnego konfliktu z byłym pracownikiem. |
|
|
|
 |
Pretekst
Skarbnik

|
Wysłany: 13-07-2008, 20:19
|
|
|
| gość napisał/a: | | Nieoficjalnie mówi się, że Zarębskiemu będzie ciężko wygrać konkurs. |
Nieoficjalnie mówi się o wielu sprawach, między innymi następcach Zarębskiego. Znane są już dwa nazwiska. Wygląda na to, że jego los jest przesądzony. Patrząc na to poprzez pryzmat 16 lat zarządzania kopalnią i niewątpliwego wpływu na miasto można postawić pytanie na ile był to dobry dla nich czas. Może faktycznie nadszedł właściwy moment, by wspólne dotąd drogi rozeszły się. |
|
|
|
 |
gość
Gość
|
Wysłany: 13-07-2008, 20:53
|
|
|
| Pretekst napisał/a: | | Patrząc na to poprzez pryzmat 16 lat zarządzania kopalnią i niewątpliwego wpływu na miasto można postawić pytanie na ile był to dobry dla nich czas. Może faktycznie nadszedł właściwy moment, by wspólne dotąd drogi rozeszły się. |
Myślisz że już czas? A tak ładnie wszystko się zaczynało. Panorama 2006 nr 10 str 38- "Unijne boisko". |
|
|
|
 |
|
|