Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: master7
22-08-2008, 16:50
Kopalnia Soli.
Autor Wiadomość
B.Czyżowska
Nadszybie

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 31-07-2007, 14:47   Kopalnia Soli.

Witam
Myślę że warto wiedzieć:

OŚWIADCZENIE Nr 2/07 SEJMIKU WOJEWÓDZTWA MAŁOPOLSKIEGO z dnia 9 lipca 2007 r. w sprawie wsparcia starań Kopalni Soli „Wieliczka” w pozyskaniu środków finansowych na działania związane z ochroną i udostępnianiem zabytkowego obiektu.

więcej:
www.wrotamalopolski.pl/ro...k/Oswiadczenia/

miki 
Wielika Sól

Wysłany: 31-07-2007, 15:30   

Każdy grosz przyznany dla naszego miasta cieszy!

Madafaker 
Wielika Sól

Wysłany: 31-07-2007, 16:02   

Precyzując, nie tak do końca dla miasta...gdyż głównym bohaterem przedmiotowego oświadczenia jest...
Cytat:
Przedsiębiorstwo Kopalnia Soli „Wieliczka” S.A.

:)

miki 
Wielika Sól

Wysłany: 31-07-2007, 16:06   

Zdaję sobie z tego sprawę. Zyskuje Kopalnia a w tym 1 osoba- naczelny wódz ;) Ale mam nadzieję, że inwestycje poczynione w kopalni przyciągną kolejnych turystów, którzy pozostawią w mieście troszkę grosza;)

Tsubasa 
Wielika Sól

Osiedle: Lekarka
Wysłany: 31-07-2007, 18:43   

miki napisał/a:
Zdaję sobie z tego sprawę. Zyskuje Kopalnia a w tym 1 osoba- naczelny wódz ;) Ale mam nadzieję, że inwestycje poczynione w kopalni przyciągną kolejnych turystów, którzy pozostawią w mieście troszkę grosza;)

ehhh.. ostatnio mama opowiadala ze znajomym chciala wieliczke pokazac i wstydu sie tylko najadla bo wszedzie brudno ;) .. moze najpierw tu niech cos sie podzieje (moze turystom w ramach atrakcji lub "klimatycznego" damy po miotle hehe)

Tardas 

Osiedle: Szymanowskiego
Wysłany: 31-07-2007, 19:22   

Sejmik Województwa Małopolskiego napisał/a:

[...]Przedsiębiorstwo Kopalnia Soli „Wieliczka” S.A. koncentruje się na ochronie substancji zabytkowych wyrobisk oraz koniecznym prowadzeniu szeregu inwestycji w zakresie ochrony środowiska, które przyczynią się do poprawy warunków pracy osób zatrudnionych w Kopalni Soli, podniesieniu jakości oferowanych usług turystycznych. Działalność kopalni wpływa na poprawę jakości życia mieszkańców miasta Wieliczki i okolic.

Na samo to zdanie mnie się już jakość życia poprawiła :diabel:

miki 
Wielika Sól

Wysłany: 02-08-2007, 19:18   

Odwiedziłem dzić Kopalnię Soli w Wieliczce. Postanowiłem przypomnieć sobie jak to wszystko wygląda, skoro człowiek ma ją pod nosem. Przyznam, że ładnie się prezentuje. Ostatnio byłem 2 lata temu, a teraz faktycznie widać lekkie zmiany.

B.Czyżowska
Nadszybie

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 26-08-2007, 08:09   przez przpadek.

Witam
Przez przypadek natknęłam się na taką informację cytuję:

Pierwszy na świecie podziemny park narodowy chce utworzyć w Kopalni Soli w Wieliczce urząd marszałkowski. Odpowiedni zapis znalazł się w nowym planie zagospodarowania województwa małopolskiego.

Czy faktycznie coś takiego jest w Kopalni Soli?

zródło.
Podziemny park
2004-01-28
www.malopolskie.pl/Prasa/index.aspx?m=1&r=2004

Madafaker 
Wielika Sól

Wysłany: 26-08-2007, 08:22   

Cytat:
Park narodowy obejmuje obszar wyróżniający się szczególnymi wartościami przyrodniczymi, naukowymi, społecznymi, kulturowymi i edukacyjnymi, o powierzchni nie mniejszej niż 1000 ha, na którym ochronie podlega cała przyroda oraz walory krajobrazowe. Utworzenie parku narodowego następuje w drodze rozporządzenia Rady Ministrów.

Aktualnie w Polsce mamy 23 Parki Narodowe...nie ma wśród nich tego w Kopalni Soli... :one:

przemo 
Wielika Sól

Osiedle: 500m od rynku
Wysłany: 26-08-2007, 11:52   

kolejny pomysla Kliki ze spolki turystycznej :)
Wedlug mnie poroniony pomysl !
Park narodowy pod ziemia :)
I zwiedzanie 40 PLN
Dzieki ale ja odpadam :)
wole gorczanski pieninski i chocby babiogorski gdzie jest spokojniej a i wejscie tansze oraz wiecej atrakcji.

gość
Gość
Wysłany: 10-07-2008, 20:17   

Na stronie Kopalni nie pojawiła się informacja o ilości turystów za okres I-VI 2008.
Zastanawiam się czy:
1.Bryndza jak w Krakowie i nie ma się czym chwalić. (poważny spadek)
2.Było aż tylu, że liczenia tak długo trwa.

solniak 

Wysłany: 10-07-2008, 21:29   

B.Czyżowska napisał/a:
Pierwszy na świecie podziemny park narodowy chce utworzyć w Kopalni Soli w Wieliczce urząd marszałkowski.

Bardzo dobry pomysł, bo Kopalnia wpisze się na kolejne mapy i listy (te z parkami narodowymi).

Ponadto pojawi sie przy niej kolejne magiczne słowo: "jedyny". Jedyny podziemny park narodowy na świecie.
Lep na turystów.

Choć pewnie też są niefajne konsekwencje otrzymania statusu Parku Narodowego, o których nawet nie wiem...

gość
Gość
Wysłany: 13-07-2008, 19:57   

Źródło: Polska Gazeta Krakowska z dnia 05.07.2008 r.
Gazeta Krakowska podaje:
Znamy już skład rady nadzorczej kopalni soli
Anna Górska
Znamy już nazwiska członków nowej rady nadzorczej Kopalni Soli „Wieliczka”.
(...)
– Na razie poznajemy statut spółki, dokumenty, działania podjęte przez dyrekcję w ostatnim okresie – mówi Dariusz Gorgoń. Najważniejszym zadaniem nowo powołanej rady jest rozpoczęcie postępowania konkursowego na dyrektora kopalni. Kadencja obecnego zarządu wygaśnie pod koniec bieżącego roku. A procedura konkursu powinna rozpocząć się najpóźniej przed wrześniem. Zbigniew Zarębski jest wieloletnim dyrektorem kopalni. Kieruje spółką od 1992 roku, z przerwą od 1997 do 2002, gdyż sprawował wtedy mandat posła III kadencji. Zdradza, że nie podjął jeszcze ostatecznej decyzji, czy wystartuje w konkursie. Niczego jednak nie wyklucza. Nieoficjalnie mówi się, że Zarębskiemu będzie ciężko wygrać konkurs. Bo Dariusz Gorgoń stracił posadę przez konflikt z dyrektorem. Gorgoń nie chce komentować tej sprawy. Zarębski zaś twierdzi, że nie pamięta żadnego konfliktu z byłym pracownikiem.

Pretekst 
Skarbnik

Wysłany: 13-07-2008, 20:19   

gość napisał/a:
Nieoficjalnie mówi się, że Zarębskiemu będzie ciężko wygrać konkurs.

Nieoficjalnie mówi się o wielu sprawach, między innymi następcach Zarębskiego. Znane są już dwa nazwiska. Wygląda na to, że jego los jest przesądzony. Patrząc na to poprzez pryzmat 16 lat zarządzania kopalnią i niewątpliwego wpływu na miasto można postawić pytanie na ile był to dobry dla nich czas. Może faktycznie nadszedł właściwy moment, by wspólne dotąd drogi rozeszły się.

gość
Gość
Wysłany: 13-07-2008, 20:53   

Pretekst napisał/a:
Patrząc na to poprzez pryzmat 16 lat zarządzania kopalnią i niewątpliwego wpływu na miasto można postawić pytanie na ile był to dobry dla nich czas. Może faktycznie nadszedł właściwy moment, by wspólne dotąd drogi rozeszły się.

Myślisz że już czas? A tak ładnie wszystko się zaczynało. Panorama 2006 nr 10 str 38- "Unijne boisko".

Odpowiedz do tematu