Poprzedni temat «» Następny temat
Stok pod Baranem - stacja narciarska

Czy jesteś za stacją narciarską na Stoku pod Baranem
Tak
64%
 64%  [ 32 ]
Nie
32%
 32%  [ 16 ]
Nie wiem
4%
 4%  [ 2 ]
Głosowań: 50
Wszystkich Głosów: 50

Autor Wiadomość
master7 
Hysinbold

Osiedle: Zdrojowe
  Wysłany: 07-03-2007, 13:17   Stok pod Baranem - stacja narciarska

Nie wiem czy widzieliście to ale na tronie BIP Wieliczki znalazłem następujące owieszczenie:
http://www.wrotamalopolsk...rmacja/test.htm

Cytat:
Obwieszczenie w sprawie decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach zgody na realizację przedsięwzięcia pn. "Całoroczna stacja narciarska STOK POD BARANEM"

Znak sprawy: OS – 7624/I - 42/2006

OBWIESZCZENIE

I. Na podstawie art. 32 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 27.04.2001 r. - Prawo Ochrony Środowiska (Dz. U. z 2006 r. Nr 129 poz. 902), informje się, że w publicznie dostępnym wykazie danych o dokumentach, zawierającym informacje o środowisku i jego ochronie, znajdującym się w Wydziale Ochrony Środowiska Urzędu Miasta i Gminy Wieliczka, w budynku na ul. Limanowskiego 32, II piętro, pok. 34, zamieszczone zostały dane o wniosku: Firmy Stok Pod Baranem Sp. Z o.o. ul.Mokra 7H, 32-005 Niepołomice w sprawie decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach zgody na realizacją przedsięwzięcia pn.:

"Całoroczna stacja narciarska „STOK POD BARANEM” w Wieliczce z lokalizacją na działkach nr 1246/18, 1246/4, 1249, 1648, 1248/1, 1247, 1180, 1179, 1178/1 obręb Wieliczka 1".

II. Jednocześnie informuje się, że z w/w wnioskiem w/s decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach, można się zapoznać w Wydziale Ochrony Środowiska Urzędu Miasta i Gminy Wieliczka, w budynku na ul. Limanowskiego 32, II piętro, pok. 34. Uwagi i wnioski w przedmiotowej sprawie składać można w Wydziele Ochrony Srodowiska Urzędu Miasta i Gminy Wieliczka w terminie 21 dni od daty podania do publicznej wiadomości.

Jednocześnie informuje się, że tutejszy organ wystąpił do Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego i Starosty Powiatu Wielickiego z prośbą o uzgodnienie środowiskowych uwarunkowań.

Podanie do publicznej wiadomości nastąpiło dnia 06.11.2006 r.

Czyli coś się tam w urzędach w tej sprawie dzieje, chociaż trzeba brać pod uwagę, że to obwieszczenie to jeszcze za starego Burmistrza
Teoretycznie znamy zatem inwestora.
Zastanawia mnie też to określenie Całoroczna ?!?
Ostatnio zmieniony przez master7 08-12-2007, 10:51, w całości zmieniany 1 raz  

master771

przemo 
Wielika Sól

Osiedle: 500m od rynku
Wysłany: 07-03-2007, 14:14   

1.Całoroczna bo na igielicie !
2.Inwestor znany ale czy wyplacalny ?
3. Stok pod Baranem to CZYNNE OSUWISKO !.

Jak ktos keidys duzo tam spacerowal widzial rury wystajace w kilku miejscach z ziemi.
To slady po dawnych odwiertach badajacych ten stok.
Z tego co sie orientuje sa male szanse aby wydali tam zgodne na prace.
A nwet jezeli to powiedzcie mi co z ogrodkami dzialkowymi na samym szczycie ?
Czy ktos wogole pamieta skocznie narciarska ??????? :)))) Byly z niej piekne widoki :)

Jeszcz jedno, stacja ta mialaby fatalny dojazd i dojscie, wiec to raczje tez wyklucza.

[ Dodano: 7 Marzec 2007, 14:26 ]
A ciekawych linkow to to ktos widzial ?
Reiwtalizacja zieleni miejskiej

master7 
Hysinbold

Wysłany: 07-03-2007, 14:36   

przemo napisał/a:
A nwet jezeli to powiedzcie mi co z ogrodkami dzialkowymi na samym szczycie ?
Czy ktos wogole pamieta skocznie narciarska ??????? :)))) Byly z niej piekne widoki :)

No takich pytań można by wiele postawić
Widziałem kiedyś zdjęcie tej starej skoczni ale niestety nie pamiętam gdzie.

master771

Tsubasa 
Wielika Sól

Osiedle: Lekarka
Wysłany: 07-03-2007, 19:45   

Fajnie, fajnie... tylko zeby zrobil cos dluzszego niz stacja narciarska Siepraw :)

master7 
Hysinbold

Wysłany: 08-03-2007, 14:53   

Tsubasa napisał/a:
cos dluzszego niz stacja narciarska Siepraw

No ciężka sprawa raczej, ze względu na to że stok nie jest zbyt długi, a poza tym jego ukształtowanie jest takie sobie.
Ja tam w ogóle średnio widzę umiejscowienie samego wyciągu, no chyba że to miałyby być krzesła ;)

master771

aizuk 
Nadszybie

Osiedle: Kościuszki
Wysłany: 18-03-2007, 18:57   

Mimo wszystko czekam na tą inwestycje z niecierpliwością , jak powstanie to ludzie z Krakowa będą walić drzwiami i oknami. Zwrot inwestycji miom zdaniem gwarantowany.
Ostatnio jak byłem w magistracie to powiedzieli mi że to kwestia jeszcze roku dwóch ,Inwestor jest na drodze wydania wz

Majka 
Skrzat

Wysłany: 19-03-2007, 10:59   A ja jestem przeciw

Mam nadzieje ze nie pozwolą na to - bo dosyć ze to jest za mała górka na porządny wyciąg, po drugie już widze te tłumy z Krakowa i okolic które by tu zjedżały i przewaznie jakiś miernych narciarzy bo do tego jedynie ten stok by sie nadawał. Po trzecie ciekawe czy ludziom którzy mieszkają obok tego stoku by to tak odpowiadało ciagły hałas i samochody. Po czwarte uchowało się tam jeszcze troche zwierzyny - widziałam tam niewadno sarenki i młodego jelonka - dziw ze sie jeszcze tam uchowały.
Ale nie dziwie sie 'inwestorowi' dobrodziejowi, bo niezle by sie 'nachapał' na tym a reszte to on ma gdzies byle kasa sie zgadzala..
Niech lepiej w końcu coś zacznie sie robic dla mieszkańców - wybudowac porzadny basen, sale gimnastyczną, w parku zrobić warunki zeby mozna było pojezdzic na rolkach..
A ja osobiście jak mam ochote pojezdzić na na nartach, to wole pojechać w góry a nie jakąs tam namiastkę. Takie jest moje zdanie.

rakocz
Sztygar

Wysłany: 19-03-2007, 13:29   

Mam nadziej że w końcu powstanie ta stacja! W Sieprawiu też jakoś wszyscy narzekali kiedy wyszła propozycja budowy stoku i co? nic! stacja powstała i sie rozwija i wszyscy sa zadowoleni! Zapytajcie teraz mieszkańców i urzędników czy chcą zeby to zamknąć, ciekawe co odpowiedzą!
Majka napisał/a:
po drugie już widze te tłumy z Krakowa i okolic które by tu zjedżały
ide o zakład że było by spore zainteresowanie takim ośrodkiem
Majka napisał/a:
przewaznie jakiś miernych narciarzy bo do tego jedynie ten stok by sie nadawał
no i co z tego? nie widze żadnego związku! nie od razu Kraków zbudowano wiec nie każdy musi świetnie jeździć na nartach od razu, jak nauczy sie na takim małym obiekcie to bedzie umiał i na dużym
Majka napisał/a:
Po trzecie ciekawe czy ludziom którzy mieszkają obok tego stoku by to tak odpowiadało ciagły hałas i samochody.
ciekawe czy ludzie mieszkający przy ruchliwych ulicach są zadowoleni! argument po prostu bezsensu. prosze wskazać inwestycje która nie została oprotestowana przez mieszkańców.
Majka napisał/a:
Po czwarte uchowało się tam jeszcze troche zwierzyny - widziałam tam niewadno sarenki i młodego jelonka
a ja widziałem na czwórce do Krakowa lisa no i co z tego? moze zamknąc tą droge bo jeszcze sie tam uchowały zwierzątka?
Majka napisał/a:
Niech lepiej w końcu coś zacznie sie robic dla mieszkańców - wybudowac porzadny basen, sale gimnastyczną, w parku zrobić wa runki zeby mozna było pojezdzic na rolkach..
poczytaj budżet

te argumenty są typowe dla jakichś wiekszych inwestycji które są podejmowane, nie tylko w naszym mieście ale wszędzie. bezsensu.

Majka 
Skrzat

Wysłany: 19-03-2007, 13:47   

rakocz napisał/a:
Mam nadziej że w końcu powstanie ta stacja! W Sieprawiu też jakoś wszyscy narzekali kiedy wyszła propozycja budowy stoku i co? nic! stacja powstała i sie rozwija i wszyscy sa zadowoleni! Zapytajcie teraz mieszkańców i urzędników czy chcą zeby to zamknąć, ciekawe co odpowiedzą!
Majka napisał/a:
po drugie już widze te tłumy z Krakowa i okolic które by tu zjedżały
ide o zakład że było by spore zainteresowanie takim ośrodkiem
Majka napisał/a:
przewaznie jakiś miernych narciarzy bo do tego jedynie ten stok by sie nadawał
no i co z tego? nie widze żadnego związku! nie od razu Kraków zbudowano wiec nie każdy musi świetnie jeździć na nartach od razu, jak nauczy sie na takim małym obiekcie to bedzie umiał i na dużym
Majka napisał/a:
Po trzecie ciekawe czy ludziom którzy mieszkają obok tego stoku by to tak odpowiadało ciagły hałas i samochody.
ciekawe czy ludzie mieszkający przy ruchliwych ulicach są zadowoleni! argument po prostu bezsensu. prosze wskazać inwestycje która nie została oprotestowana przez mieszkańców.
Majka napisał/a:
Po czwarte uchowało się tam jeszcze troche zwierzyny - widziałam tam niewadno sarenki i młodego jelonka
a ja widziałem na czwórce do Krakowa lisa no i co z tego? moze zamknąc tą droge bo jeszcze sie tam uchowały zwierzątka?
Majka napisał/a:
Niech lepiej w końcu coś zacznie sie robic dla mieszkańców - wybudowac porzadny basen, sale gimnastyczną, w parku zrobić wa runki zeby mozna było pojezdzic na rolkach..
poczytaj budżet

te argumenty są typowe dla jakichś wiekszych inwestycji które są podejmowane, nie tylko w naszym mieście ale wszędzie. bezsensu.

Typowa krótkowzroczność..:) Ciekawe- Ty jezdzisz w ogóle na nartach? Jesli tak to zapewniam Cie ze po jednym dniu byś sie znudził jezdząc na czymś takim. A hałas, dziadostwo, kupa ruchu spowodowana samochodami dojezdzającymi pod stok zostanie.
I to niby ma być taka potrzebna inwestycja dla mieszkańców - koń by się uśmiał:) Jeszzce zalegalizujmy jezdzących pod baranem motokrosowców, robią takie błoto ze sie nie da spacerowac tam juz normalnie - ale to tak na marginesie.
A propo hałasu - to fakt sa tacy ludzie którym wydaje sie nic nie przeszkadzac sami robią np. hałas na swojej działce - np chałpnicy mechanicy i wcale sie nie przejmuja sasiadami od rana do nocy - moze Ty z tej branzy?:)

[ Dodano: 19 Marzec 2007, 14:05 ]
[quote="rakocz"]Mam nadziej że w końcu powstanie ta stacja! W Sieprawiu też jakoś wszyscy narzekali kiedy wyszła propozycja budowy stoku i co? nic! stacja powstała i sie rozwija i wszyscy sa zadowoleni! Zapytajcie teraz mieszkańców i urzędników czy chcą zeby to zamknąć, ciekawe co odpowiedzą!

Nie rozmieszaj mnie nazywając wyciągi w Sieprawiu stacja narciarską :D

rakocz
Sztygar

Wysłany: 19-03-2007, 14:08   

Majka napisał/a:
Typowa krótkowzroczność..:)
tutaj bede polemizował bo patrze bardzo perspektywicznie jeżeli chodzi o ten stok.

a co do tego hałasu to dalej nie rozumiem o co Ci chodzi. hmm... czy Ty przypadkiem nie mieszkasz w tamtej okolicy, albo nie masz tam działki? bo troche tak jakoś bardzo zawzięcie bronisz okolicznych mieszkańców (których znowu nie jest aż tak wielka liczba, bo tam są przecież głównie ogródki), dbając o ich zdrowie psychofizyczne, które zostanie zrujnowane przez nadmierny hałas spowodowany turystami, "dziadostwem i kupą ruch spowodowaną samochodami". no nie bądźmy ogrodnikami i nie przesadzajmy. a tak w ogóle to co Ty sie tak martwisz tymi samochodami, przecież twierdzisz że i tak nikt tam nie przyjedzie no bo po co na takie ,małe nie wiadomo co, no to poco sie tym zajmować.
Majka napisał/a:
I to niby ma być taka potrzebna inwestycja dla mieszkańców - koń by się uśmiał:)
TAK, okoliczni mieszkańcy jeszcze pewnie na tym zarobią jak wpuszczą kilka samochodów na podwórko bo nie będzie miejsca na parkingu :)

co do tych motokrosowców to proponuje im też wybudować jakiś tor, no bo skoro chcemy skate park w Wieliczce to czemu nie motokros?
Majka napisał/a:
A propo hałasu - to fakt sa tacy ludzie którym wydaje sie nic nie przeszkadzac sami robią np. hałas na swojej działce - np chałpnicy mechanicy i wcale sie nie przejmuja sasiadami od rana do nocy
rozumiem że ty naprawiasz swój samochód u mechanika gdzieś w lesie żeby nie było go słychać ;)

Majka napisał/a:
Nie rozmieszaj mnie nazywając wyciągi w Sieprawiu stacja narciarską
no faktycznie cały miesiąc bede sie śmiał... ale luty bo najkrótszy :diabel:

przemo 
Wielika Sól

Wysłany: 19-03-2007, 14:57   

Rakocz odpowiem Ci tak :
1. Wyjasnij sobie co znaczy polemizowac bo naduzywasz tego slowa bez sensu.
2. Do tego stoku nie ma zadnego dojazdu, parkingu, infrastruktory i miejsca na nia - w sieprawiu to wszystko bylo ( dodatkowo siepraw jest kilka dziesiat metrow wyzej niz ten stok.
3.Nie wiem ile masz lat i co sobie najbardziej cenisz, ale skoro jakies slady przyrody zyja w tych okolicach to ja wole na codzien JE wlasnie ogladac niz bande nowobogackich jezdzacych sobei w lecnie na nartach.
4.Jak masz dalej pisac takie farmazony to wez sobie kup ziemie na lednicy albo na grabowkach i sam sobie wybuduj stok a nie namawiaj innych na cos co w Wieliczce nie ma zadnego sensu i bedzi ekolejna klapa !!!

rakocz
Sztygar

Wysłany: 19-03-2007, 15:21   

przemo napisał/a:
3. Do tego stoku nie ma zadnego dojazdu, parkingu, infrastruktory i miejsca na nia - w sieprawiu to wszystko bylo
taaa jasne, Byłeś tam kiedy jeszcze nie było zrobionego stoku? bo cos mi sie wydaje że chyba zapomniałeś co tam było a czego nie.
przemo napisał/a:
4.Nie wiem ile masz lat i co sobie najbardziej cenisz, ale skoro jakies slady przyrody zyja w tych okolicach to ja wole na codzien JE wlasnie ogladac niz bande nowobogackich "XXX" jezdzacych sobei w lecnie na nartach.
ile mam lat tutaj nie ma zadnego znaczenia. idac za Twoim tokiem rozumowania w górach też nie można budować tego typu obiektów, bo tam też sa jakieś ślady przyrody. wiec powiedz mi gdzie jeździłbyś na nartach (zakładam że jeździsz). ja przedstawiłem tylko opinie ze jeśli bedziemy patrzeć na każdego jelonka - który pewnie i tak tutaj był przelotem bo nie sądze zeby tutaj sobie mieszka, to nigdy nic nigdzie niepowstanie, i nie chodzi tu o mój stosunek do przyrody czy tego typu sprawy.
przemo napisał/a:
5.Jak masz dalej pisac takie farmazony to wez sobie kup ziemie na lednicy albo na grabowkach i sam sobie wybuduj stok a nie namawiaj innych na cos co w Wieliczce nie ma zadnego sensu i bedzi ekolejna klapa !!!
ja nikogo nie namawiam (bo tego nie trzeba robić, włąściciel stoku w Sieprawiu już dawno chciał zrobić cos takiego w Wieliczce) przedstawiam opinie . a czy to bedzie klapa czy nie to już Ty sie o to nie martw, no chyba że jesteś inwestorem.

przemo 
Wielika Sól

Wysłany: 19-03-2007, 15:45   

w skrocie :
1.Dla mnei kazdy jelonek jest wazny.
2.Co do sieprawia to daj juz spokoj prose Cie bo to taka stacja jak z koziej trąba.
3.Na nartach nie jezdze bo przestalem nie bawi mnei to w polskich warunkach bo nei ma gdzie jezdzic a z cala rodzina jezdzic do austri to wyprawa niesmaowita.

WOLE ZIELEN NIZ JAKIES WYCIAGI !
Wieliczka nic ztego nei bedzie miec poza smrodem, zakorkowanym centrum, i brakiem miejsc do odpoczynku i spacerow.
Jak dla mnei ta inwestycja nie ma sensu !!!!!

Pozatym poczytaj moje posty z poczatku w wątku. TO jest czynne osuwisko, ciekawe cyz wlasciciel bedzie porpawial ciagle stok jak mu bedzie to jezdzic.
Nad baranem zaczyna sie próg karpat które ciśna w kierunku N około kilu cm na rok.

Tylko czlowiek malo przwidujacy zrobi na tym terenie inwestycje.

A co do sukcesow "stacji narciarskich" - zobacz sobie Myślenice !
WIELKA KLAPA !!!

Majka 
Skrzat

Wysłany: 19-03-2007, 15:51   

rakocz napisał/a:
a co do tego hałasu to dalej nie rozumiem o co Ci chodzi. hmm... czy Ty przypadkiem nie mieszkasz w tamtej okolicy, albo nie masz tam działki? bo troche tak jakoś bardzo zawzięcie bronisz okolicznych mieszkańców (których znowu nie jest aż tak wielka liczba, bo tam są przecież głównie ogródki),

A Ty w ogóle jesteś z Wieliczki, bo mówisz tak jakbyś dawno tam nie był..
rakocz napisał/a:
co do tych motokrosowców to proponuje im też wybudować jakiś tor, no bo skoro chcemy skate park w Wieliczce to czemu nie motokros?

Tor mogą mieć jak nabardziej- na jakiejś 'pipidówie' - przeciez mogą tam dojechać na swoich motorach - a przynajmniej nie bedą jezdzić tam gdzie im nie wolno - czyli głównie poszlakach górskich w beskidach...
rakocz napisał/a:
rozumiem że ty
naprawiasz swój samochód u mechanika gdzieś w lesie żeby nie było go słychać

Nie chodzi mi o profesjonalny zakład, który jak rozumiem ma odpowiednia do tego powierzchnie, strefy ochronne, normowane godziny pracy ale o typowe w okolicach Wieliczki i nie tylko jak sądze:) tzw garażowe majsterkowanie - gdzie od rana do nocy spawają, wiercą i biją blachę tzw 'mechanicy blacharze' - którym nawet nie przyjdzie do głowy ze to moze przeszkadzac sąsiadom (ich mózg nie przewiduje takiej opcji) ale to troche dygresja i temat na inny post - i doświadczenie moje i kilku moich znajomych...

rakocz
Sztygar

Wysłany: 19-03-2007, 16:05   

pożyjemy zobaczymy czy cos takiego powstanie! mieszkam w Wieliczce nawet całkiem blisko miejsca o którym mowa wiec powtarzam jeszcze raz, jestem całkowicie za stworzeniem czegos takiego (patrząc na ankiete tak jak większość głosujących) i bynajmniej nie jestem zwolennikiem pana Donalda, co i tak nie ma znaczenia.

Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach