| Budowa Domu | 

| Autor | Wiadomość | 

| ygrek   Mina

Osiedle: Zdrojowe

| 

|  Wysłany: 15-09-2013, 22:44 | 
 |  
               | 
 |  
               | Tak, rocznie. Wychodzi 10 zł dziennie (wiem, wiem, sezon trwa góra pół roku i wychodzi 20 zł w sezonie). Jeden się pokusi a inny nie. Pozwól człowiekowi samemu podjąć decyzję. 	  | solniak napisał/a: |  	  | Z przyjemnościa zarabiam te 3600 zł różnicy w ten sposób. | 
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| solniak   Gallus gallus

Pomogła: 2 razy

| 

|  Wysłany: 16-09-2013, 07:09 | 
 |  
               | 
 |  
               | Nie widzę sposobu, aby to nie ON SAM podjał decyzję. |  
				| _________________ Tadeusz Kościuszko:"Kościół powinien być oddzielony od państwa, nie wolno mu zajmować się kształceniem młodzieży. Naród powinien być panem własnego losu i jego prawa powinny być nadrzędne wobec kościoła. "
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| Tomek73   Mina

| 

|  Wysłany: 16-09-2013, 07:26 | 
 |  
               | 
 |  
               |  	  | ygrek napisał/a: |  	  | Pozwól człowiekowi samemu podjąć decyzję. | 
 Za człowieka decyzje podjeli już inni. Wg przepisów kominek nie może być jedynym źródlem ciepła. Musi być drugie np. piec gazowy czy na wegiel. Dz. U. Nr 75 z 2002 §132
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| 

|  Wysłany: 16-09-2013, 09:47 | 
 |  
               | 
 |  
               | To miłe, że tak dbają o człowieka. |  
				| _________________ Tadeusz Kościuszko:"Kościół powinien być oddzielony od państwa, nie wolno mu zajmować się kształceniem młodzieży. Naród powinien być panem własnego losu i jego prawa powinny być nadrzędne wobec kościoła. "
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| Tomek73   Mina

| 

|  Wysłany: 16-09-2013, 10:00 | 
 |  
               | 
 |  
               |  	  | solniak napisał/a: |  	  | To miłe, że tak dbają o człowieka. | 
 Szczególnie o górnika (gazowego czy węglowego). Bo z czego by wypłacili te dodatki branzowe, gdybyś tylko drewnem palił?
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| 

|  Wysłany: 16-09-2013, 12:40 | 
 |  
               | 
 |  
               | To są ludzie pracy. W przeciwieństwie do Ciebie czy mnie, ciężko pracują, to im sie należy. |  
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| DdAdam Kopacz

| 

|  Wysłany: 16-09-2013, 13:06 | 
 |  
               | 
 |  
               | Mogę powiedzieć że zabrałem się do roboty   Odwiedziłem 2 składy budowlane w Niepołomicach , Dorbud oraz BudRol , jeśli się pomyliłem w nazwie to mnie poprawcie i od razu przepraszam
  A także proszę o informacje gdzie mogę znaleźć kolejne składy . Pamiętajcie że nie jestem stąd także proszę o wyrozumiałość . Jeśli dostanę wycenę to na pewno napiszę Wam co i jak .
 Co do kominka , myślę że wezmę go pod uwagę.
 Koszty drewna rzeczywiście są tańsze niż gaz który ciągle idzie do góry
   Dzięki wielkie za ten pomysł
   |  | 

|   |  | 

|  | 

| 

|  Wysłany: 16-09-2013, 13:56 | 
 |  
               | 
 |  
               | Duży skład jest też na Sierczy jak sie jedzie na Koźmice. Głównie tam kupowałem. |  
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| pablo   Mina

Osiedle: Lekarka

| 

|  Wysłany: 16-09-2013, 20:47 | 
 |  
               | 
 |  
               | Ja rocznie za gaz na co + cwu płacę ok. 4500zł. Z czego na cw ok 1800. Czyli 2700 na c.o przy 21-23 stopniach w ciągu doby. Na węglu lub kominku zaoszczędziłbym pewnie jakieś 4-5 stów. Biorąc pod uwagę dodatkową pracę totalnie nieopłacalne.
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| 0lek Kopacz

| 

|  Wysłany: 17-09-2013, 07:31 | 
 |  
               | 
 |  
               | Ja kupowalem materialy na budowe glownie na duzych skladach w Krakowie, bylo taniej. Mieszkam w odleglosci <4 km od czterech "wielickich" skladow, bralem od nich oferty, ale byly niekorzystne. Za gaz (CWU z cyrkulacja 4h na dobe, CO, kuchenka gazowa) place ok 2500-3000 zl rocznie. Mam ocieplony dom, w ktorym w sezonie grzewczym, utrzymuje temp. 20.5"C.
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| master7   Hysinbold

Osiedle: Zdrojowe

|  | 

|   |  | 

|  | 

| pablo   Mina

| 

|  Wysłany: 17-09-2013, 09:08 | 
 |  
               | 
 |  
               | Wiesz, z 2 strony oszczędza na siłowni   |  | 

|   |  | 

|  | 

| 

|  Wysłany: 17-09-2013, 09:29 | 
 |  
               | 
 |  
               | Mówiąc o czasie: Przerzucenie 12 kubików porabanego drewna na miejsce i potem wrzucenie do domu: koszt zero - dzieciaki robią za friko.

Dorzucanie do kominka:
 Przyjmijmy 10 minut na rozpalenie i 4 razy dorzucenie drew,  4 razy po 30 sekund, to 4 minuty, czyli 14 minut na dzień. I jeszcze raz na 3-4 dni wywalenie popiołu do ogródka, ok. 4 minuty.

Oczywiście jedni moga sobie pozwolić by z tego zrezygnować, inni nie. Ja za oszczędzone jadę na 3 tygodnie na wakacje.
   |  
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| pablo   Mina

| 

|  Wysłany: 17-09-2013, 09:49 | 
 |  
               | 
 |  
               | a zamiatanie pokoju po przeniesieniu drewienka? a częstsze malowanie?
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| Bronek   Zawalisko

Osiedle: Boża Wola

| 

|  Wysłany: 17-09-2013, 10:30 | 
 |  
               | 
 |  
               |  	  | solniak napisał/a: |  	  | Mówiąc o czasie: Przerzucenie 12 kubików porabanego drewna na miejsce i potem wrzucenie do domu: koszt zero - dzieciaki robią za friko.

Dorzucanie do kominka:
 Przyjmijmy 10 minut na rozpalenie i 4 razy dorzucenie drew,  4 razy po 30 sekund, to 4 minuty, czyli 14 minut na dzień. I jeszcze raz na 3-4 dni wywalenie popiołu do ogródka, ok. 4 minuty.

Oczywiście jedni moga sobie pozwolić by z tego zrezygnować, inni nie. Ja za oszczędzone jadę na 3 tygodnie na wakacje.
   | 

Pali się u mnie kominkiem odkąd żyję. Opiekuje się tą kwestią od kilkunastu lat. Jestem młody i naprawdę, nie raz mi się śpieszy więc robię wszystko na pełnych obrotach. Nigdy w życiu nie trwa to 14 minut dziennie. To co podałeś, to mogłaby być norma narzucona, ale nie osiągniesz takich wyników.

Za domem leży mi sterta 9 kubików drewna do pocięcia na kawałki i poukładania. W kilka minut chyba tego nie zrobię.

Pablo ma rację - kominek wymaga czasu. Ja nie mam połączonego ogrzewania z gazem, przychodzi się w zimie do domu po pracy/szkole i zimno, pies się trzęsie - zanim się nagrzeje to mija trochę czasu.

Kominek - a i owszem, jak najbardziej - ale tylko z dogrzewaniem gazowym sterowanym elektrycznie.
 |  
				| _________________ www.srodmiescie.wieliczka.eu
 |  | 

|   |  | 

|  | 

|  |